Micropiloti Forati
Un teren reprezinta substratul necesar pentru o multitudine de lucrari de constructii. Terenul nu poate prezenta intotdeauna caracteristici excelente, drept pentru care uneori este necesara interventia in vederea sustinerii. Pentru aceasta se folosesc elementele constructive numite micropiloti. PiloFor.ro are o experienta vasta in domeniul realizarii de sustineri pe baza de micropiloti, drept pentru care va ofera pe scurt si cateva informatii cu privire la situatiile in care aceste elemente constructive pot fi utilizate.
Ce sunt micropilotii forati?
Micropilotii reprezinta elemente structurale care preiau incarcarile unei constructii, acestea fiind transmise mai apoi terenului. Proiectarea micropilotilor se face in functie de natura incarcarilor, corelate cu nivelul de stabilitate al terenului. O retea de micropiloti poate forma o retea care sa asigure stabilitatea terenului, chiar daca acesta prezinta dificultati in ceea ce priveste rezistenta.
In ce situatii se folosesc micropilotii forati?
Micropilotii forati deservesc un numar insemnat de situatii, ei fiind realizati din beton, sau beton armat, pentru a beneficia de capacitatea portanta necesara sustinerii. Micropilotii forati au menirea de a patrunde in adancimea terenului, transferand in profunzime incarcarile, astfel incat acestea sa nu fie distribuite doar la suprafata de contact.
Micropilotii forati se folosesc pentru:
– Formarea sprijinirilor si a peretilor de sprijin- aici intervine notiunea de stabilitate a taluzurilor si stabilitate a versantilor, dar si a terenurilor in general. Prin dispunerea de micropiloti sub o forma liniara se construieste de fapt modelul unui perete cu rol de sustinere si sprijinire.
– Realizarea de consolidari la constructii preexistente- atunci cand apare necesitatea de a asigura stabilitatea unei constructii, indiferent daca vorbim despre constructii noi sau vechi
– Realizarea de fundatii stabile, noi sau preexistente- care sa transmita terenului incarcarile provenite din greutatea proprie a cladirilor, cumulate cu incarcarile punctuale, temporare.
– Reducerea fenomenului de tasare a terenului- in timp, din cauza aparitiilor pungilor sau pernelor de aer in structura pamantului, in special daca vorbim despre terenuri nisipoase, sau soluri predispuse tasarii.
– Realizarea de fundatii pentru microcentrale eoliene sau sustineri ale anumitor tipuri de stalpi.
Micropilotii sunt asadar utilizati in cazul terenurilor slabe, a caror lipsa de particule coezive conduce catre o serie de probleme precum:
- Forfecari ale terenului
- Alunecari de teren
- Terenuri cu probabilitate mare de existenta a pernelor de aer
Micropilotii forati reprezinta de fapt o armare a terenului pe care urmeaza sa fie construite anumite cladiri. Faptul ca sunt elemente portante asigura nivelul de siguranta dorit si ajuta in ceea ce priveste mentinerea stabilitatii terenului si implicit a cladirii, in parametri optimi.
Cum stii ce fel de micropiloti forati sunt necesari unei lucrari de constructii?
In general tipul micropilotilor se stabileste in functie de natura si de caracteristicile terenului. De asemenea, numarul acestora este dat de aceleasi conditii, deoarece acolo unde caracteristicile terenului o vor impune, vom avea nevoie de un numar mai mare de micropiloti, in vreme ce un teren relativ bun de fundare nu va avea cerinte majore. Din acest punct de vedere se impune realizarea unui studiu geotehnic, cel care are proprietatea de a evidentia dispunerea straturilor aferente terenului, astfel incat sa poti sti care sunt cerintele la nivel de folosire a tehnologiei prin micropiloti.
Micropilotii pot fi folositi in varianta prefabricata, depinzand de dimensiuni (inaltime si diametru), sau in varianta turnata direct pe santier, dupa realizarea forajelor. PiloFor.ro va ofera micropiloti cu tubaj nerecuperabil, rezistenti si siguri, care sa completeze nevoia de stabilitate indiferent de tipul lucrarii. La noi veti gasi solutiile corecte de fundare cu ajutorul micropilotilor, dar si asistenta tehnica necesara in vederea acoperirii cerintelor de stabilitate si rezistenta, impune de catre terenul de fundare.