Piloti forati

Pilotii forati reprezinta elemente structurale de contructii, a caror menire consta in distributia uniforma a greutatii unei constructii asupra terenului de fundare. Greutatea astfel uniform distribuita este transmisa terenului printr-un numar de piloti forati, numar care nu este nicidecum aleatoriu, ci rezulta din calcule structurale si estimari de modelare structurala prin programe de calcul automat.

(Cere oferta pe loc aici)

De asemenea, pilotii sunt folositi si in cazul lucrarilor de consolidare, pentru stabilizarea terenului sau in cazul sustinerii excavatiilor. Un rol important al pilotilor forati este si acela care vizeaza infrastructura, in speta constructia de diguri, sosele, poduri sau tuneluri.

Pilotii forati fac obiectul ramurii de fundatii si constituie de fapt un tip de fundatii speciale, ce necesita tehnologii moderne si studii geotehnice ample. Dimensiunile lor considerabile (lungimea) ajuta foarte mult, deoarece in acest mod pilotii pot ajunge la straturile rezistente ale terenului, ancorand astfel constructia ce urmeaza a fi contruita.

Din ce material se realizeaza pilotii forati?

Pentru ca sunt elemente masive, menite sa sustina greutati foarte mari, se pot folosi fie piloti forati din beton, fie piloti forati din beton armat. Betonul armat va avea ca avantaj faptul ca armatura de otel nu doar va mari capacitatea portanta a elementului, ci va avea si rolul de a prelua din incarcarile punctuale, in cazul in care camasa de beton cedeaza. Este stiut deja faptul ca betonul prezinta rezistenta mare la compresiune, insa ca intampina in acelasi timp dificultati in ceea ce priveste rezistenta la intindere axiala. In acest caz armatura are rolul de a suplini eventualele carente in ceea ce priveste rezistentele mecanice, oferind in schimb un plus de siguranta.

Pilotii forati sunt elementele pe care sprijina o cladire din a carei calcul de rezistenta rezulta ca nu prezinta caracteritici foarte bune ale terenului de fundare, sau cel putin nu suficiente pentru ordinul de marime al constructiei. Pentru a alege o fundatie pe piloti este nevoie sa se se execute in prealabil un studiu geotehnic cumulat cu etapa de modelare prin calcul a costructiei.

Pilotii forati se caracterizeaza prin lungimea lor, dimensiunile acestora variind in functie de proiect. In general atunci cand vorbim despre piloti forati avem in vedere diametrul relativ mic, raportat la lungimea acestora.

TIPURI DE FUNDATII

In general fundatiile alese pentru constructii se impart dupa anumite clasificari, insa clasificarea principala se face dupa adancimea de fundare. Astfel, vom distinge doua tipuri de fundatii conform acestui criteriu:

– Fundatiile de suprafata, numite si fundatii directe
– Fundatii de adancime, numite si fundatii indirecte

Folosirea procedeului de fundare prin piloti forati face parte din categoria fundatiilor de adancime, deoarece pilotii forati patrund in adancimea terenului, pentru a asigura cat mai mult stabilitatea constructieisi transmiterea in adancime a incarcarilor provenite din greutatea constructiei plus incarcari suplimentare. Pilotii forati se monteaza in aliniament, dupa o structura bine definita. Pentru a intelege cat mai bine procedeul de fundare, putem exemplifica modelul constructiei cu fundatie pe piloti forati, asemuindu-l cu un copac care isi asigura stabililitatea prin infigerea adanca a radacinilor in teren. Pilotii forati asigura incastrarea in teren a constructiei si lucreaza impreuna cu aceasta , ca un monolit.

Tipuri de piloti forati

Pentru stabilirea modelului de piloti forati folositi, se ia in calcul incarcarea axiala ce actioneaza asupra acestora. Prin incarcare axiale se intelege incarcarea distribuita punctual, pe capul pilotului forat.

Astfel, cunoscand aceste aspecte, pilotii forati se impart in doua categorii:

– piloti forati purtatori pe varf

– piloti flotanti

 

Pilotii forati purtatori pe varf

Se folosesc atunci cand in terenul de fundare se intalnesc doar straturi practic incompresibile, in conformitate cu adancimea accesibila a tipului de pilot folosit. Diametrul acestor piloti purtatori pe varf este destul de mare, comparativ cu diametrul pilotilor flotanti, in jurul valorii de  400- 1000 mm. O verificare aparte in acest caz se face atunci cand varful pilotului atinge un strat suport bun si rezistent, in sensul de a observa daca sub acesta nu se afla de fapt terenuri neconforme, perne sau pungi de teren compresibil, care ar putea conduce astfel la o tasare a terenului. Acest lucru poate fi periculos pentru cladire, deoarece un pilot purtator pe varf destabilizat poate conduce la o destabilizare a intregului ansamblu.

 

Pilotii flotanti

Ei mai sunt numiti si piloti de sustinere si au diametre cuprinse intre 250-400 mm. Pilotii flotanti sunt cei care preiau sarcinile verticale si care prin frecare laterale a peretilor transmit aceste sarcini terenului.

Cum sa alegi tipul de piloti folositi?

Considerente de siguranta.

Ce trebuie sa avem in vedere in primul rand este capacitatea portanta a fiecarui pilot, deoarece acesta nu trebuie sa fie depasita sub nicoo forma. Capacitatea portanta reprezinta de fapt rezistenta elementului la solicitari, in speta maximul de incarcare pe care il poate suporta. Acest lucru poate reiesi din calculele de rezistenta, acestea reliefand de fapt si numarul de piloti folositi si tipul acestora. Etapa de proiectare si calcul este foarte importanta in acest sens, deoarece de ea depind datele structurale ce vor fi utilizate mai tarziu, in cadrul etapei de punere in opera a sistemul de piloti.

Considerente tehnice

Se va verifica incarcarea aferenta fiecarui pilot si se vor verifica datele ce tin de amplasament. In acelasi timp, realizarea unui studiu geotehnic ar putea fi o solutie foarte potrivita, deoarece aceste ne da indicatii cu privire la straturile de teren si dispunerea lor, eventuale goluri sau straturi de teren care nu sunt propice fundarii prin anumite tipuri de piloti, nivelul panzei de apa freatica, vecinatati si date tehnice despre eventuale instalatii montate in vecinatate (puturi, fantani).

Pilotii forati reprezinta o solutie moderna si sigura de a asigura stabilitatea unei cladiri sau a terenului pe care sprijina aceasta. Pilotii forati aduc in discutie marele avantaj al sigurantei, lucru care dealtfel reprezinta punctul de plecare in cazul oricarui proiect de realizare a unei constructii.

PiloFor.ro te invita sa te documentezi cu privire la modalitatea de fundare cu piloti forati si sa soliciti informatiile care te intereseaza, pentru ca proiectele tale sa beneficieze de o echipa specializata in acest domeniu, pe aceasta categorie de lucrari. Contacteaza-ne!

customer-image

Suntem dezvoltatori imobiliari de 10 ani si colaboram cu echipa Pilofor de
trei ani pe partea de piloti forati Preturi decente. Impreuna am construit opt
rezidente iar acest lucru cred ca asta spune multe.

  • Petre Istrate
  • Bucuresti
customer-image

Am cerut o oferta si am obtinut pentru 600 de piloti forati preturi cat in alta
parte pe 500. Plus ca au fost singuri care au putut sa intre pe o straduta
ingusta cu utilaje de cateva tone. Toata stima, recomand!

  • Petre Mihai
  • Constanta
customer-image

Prima firma romaneasca cu care lucrez si nu imi pare rau. Tot ce mi-au
cerut a fost un studiu geotehnic si au inceput imediat fundatia din piloti
forati.

  • Calin Veghes
  • Bucuresti
customer-image

Cererea tot mai mare de turisti ne-au fortat sa extindem actualul hotel. Am
intrat pe site, am completat cererea de oferta pentru piloti forati, a doua zi
m-au sunat si in doua saptamani s-au apucat de lucrare. Recomand!

  • Dan Ilie
  • Cluj