Cum crestem stabilitatea terenului prin piloti de consolidare?
Siguranta in constructii reprezinta o cerinta sine qua non, mai ales in contextul lumii moderne, care ne permite sa construim avand la indemana atat de multe optiuni in ceea ce priveste materialele de constructii. Tot de criteriul sigurantei tine si consolidarea si stabilizarea terenului, situatie in care se pot folosi piloti de consolidare pentru realizarea acestui aspect.
Ce presupune de fapt consolidarea terenului?
Terenul de fundare, caci despre el este vorba, nu este identic pentru toate zonele tarii. In unele zone putem intalni soluri nisipoase, moi si slabe, in vreme ce in altele solul poate parea bun pentru executia de fundatii. O fundatie executata in mod corect presupune stabilizarea terenului, astfel incat forfecarea pamantului sa nu aiba loc, iar constructia sa ramana "in picioare", indiferent de natura incarcarilor.
Piloti de consolidare sunt piloti forati care se infig la o anumita adancime in teren. Adancimea este data in general de straturile de sol si de dispunerea acestora, fiind necesara o ancorare a pilotilor, astfel incat acestia sa poata sustine constructia ca un monolit. Ei nu trebuie sa se destabilizeze, astfel incat sa nu conduca catre situatia in care anumite elemente ale cladirii ar putea sa lucreze in mod independent, ci ca un tot unitar.
Sistemul de stabilizare cu piloti de consolidare are in vedere transmiterea incarcarilor catre sol, folosind in acest sens dispuneri punctuale, care sa induca in mod individual sarcinile catre teren. Cel mai adesea se folosesc piloti de consolidare acolo unde este nevoie de o masura in plus de siguranta sau in cazul fundatiilor cu probleme preexistente.
Fundatiile vechi, care nu au beneficiat de aportul stiintei si al tehnologiei, si care de-a lungul timpului s-au deteriorat din cauza incarcarilor sau a solicitarilor aparute, pot fi acum reabilitate prin piloti de consolidare, acestia aducandu-si un aport semnificativ din punct de vedere al rezistentei.
Putina lume stie, insa un exemplu semnificativ de fundatie consolidata cu un sistem de piloti forati este chiar cladirea Mitropoliei din Iasi, acolo unde umiditatea din sol a condus catre deteriorarea sistemului vechi de fundare, dar si catre o usoara instabilitate a terenului. Pentru cazul in care datele problemei nu sunt cunoscute pentru toata lumea, in cazul Mitropoliei din Iasi discutam despre o constructie amplasata pe un usor versant, cu un anumit grad de inclinare, caz in care a fost necesara stabilizarea taluzului inainte de orice. Stabilizarea cu ajutorul pilotilor forati a adus in plus si o extindere a spatiului, dar a adus si caracteristici noi de rezistenta, care in conditiile fundatiei precedente nu ar fi existat.
Fundatiile pot suferi deseori din multe motive, unele cu adevarat independente de vointa omului. Trecerea timpului, intemperiile, cutremurele, materialele de slaba calitate folosite anterior, acestea sunt cateva dintre principalele motive din cauza carora se poate intampla ca fundatii aparent bune sa aiba nevoie de un plus de siguranta realizat prin piloti de consolidare.
De retinut este faptul ca o expertiza in acest sens ar trebui sa rezolve aceasta problema si mai mult decat atat, sa ofere solutii corecte care sa contribuie la restabilirea sigurantei si a stabilitatii unui obiectiv, indiferent care este destinatia acestuia.